ΠΟΛΙΤΗΣ ONLINE ΠΟΛΙΤΗΣ ONLINE
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Αθλητισμός Παράθυρο Media & Lifestyle 107,6 Live Radio pdf edition Ενεργός Πολίτης
Κύπρος  |  Ελλάδα  |  Ευρώπη  |  Διεθνή  |  Οικονομία  |  Συνεντεύξεις  |  Αναλύσεις  |  Επιστήμη & Τεχνολογία  |  Στήλες  |  Περίεργα & Ωραία  |  Βίντεο  |  Σκίτσα

Περισσότερα


ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Α.Βασιλείου: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνουΗ ανεργία, και ειδικά των νέων, ήταν στο επίκεντρο συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας με την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι μείωση των δαπανών στην εκπαίδευση θα στοιχίσει την απώλεια μιας γενιάς.  


Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η κ. Βασιλείου εξήγησε ότι η συνάντηση ζητήθηκε από την ίδια πριν προκύψει η κρίση με το τραπεζικό σύστημα και ότι αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα εθνικά Κοινοβούλια και ειδικά τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.


Αναφέροντας ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα θέματα και τις ανάγκες που θα προκύψουν από τα νέα δεδομένα, στην ανεργία και ειδικά την ανεργία των νέων, που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα.


Πρόκειται, πρόσθεσε, για ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε και στην Ελλάδα, την Ισπανία και σε πολλές άλλες χώρες, όμως, συνέχισε η αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο ήταν κατακόρυφη τους τελευταίους μήνες.


«Τονίζουμε συνεχώς ότι και σε περιόδους κρίσης δεν θα πρέπει να μειωθούν οι επενδύσεις στην παιδεία γιατί αυτό θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον», είπε η κ. Βασιλείου, η οποία σημείωσε ότι παρόλο που η εκπαίδευση δεν θα βοηθήσει σε άμεση λύση των προβλημάτων, θα θωρακίσει ωστόσο την Κύπρο σε αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον και  θα βοηθήσει να μην χαθεί μια ολόκληρη γενιά, που θα είναι το αποτέλεσμα εάν αποκοπούν κονδύλια από την παιδεία.


Η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ανεργία των νέων, εγκρίθηκε από το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση για την εγγύηση για τη νεολαία.

Εξήγησε πως το κράτος μέλος που υιοθετεί την πρόταση αναλαμβάνει ως εγγύηση όπως σε τέσσερις μήνες μετά την αποφοίτηση κάποιου νέου συμβάλει είτε να προχωρήσει με ανώτερη εκπαίδευση, ή να ενταχθεί σε επιμόρφωση, ή σε εργασία.


Αυτό, συνέχισε, απαιτεί κονδύλια και σε αυτό το επίπεδο έχει να διαδραματίσει ρόλο το κοινωνικό ταμείο της ΕΕ, και το ειδικό ταμείο των 6 δις που εγκρίθηκε πρόσφατα στο πολυετές  δημοσιονομικό πλαίσιο ώστε να βοηθήσει τα κράτη με ανεργία νέων πέραν του 25% να μπορέσουν εφαρμόσουν την εγγύηση για τη νεολαία.


«Το σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η πρόταση», εξήγησε, «εδράζεται στο γεγονός ότι όταν αφήσεις ένα νέο ή μια νέα είτε εκτός παιδείας, είτε εκτός επιμόρφωσης, είτε εκτός εργασίας τον ή την χάνεις».


Η Επίτροπος είπε ακόμα πως με την Επιτροπή Παιδείας συζητήθηκαν και μακροπρόθεσμοι στόχοι, όπως ο εκσυγχρονισμός της παιδείας, οι δεξιότητες με τις οποίες πρέπει να εφοδιάζονται τα παιδιά για να έχουν καλύτερες προοπτικές εργοδότησης, οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, η συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι ξένες γλώσσες που αποτελεί προσόν που βοηθά τους νέους να βρουν εργασία.


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης είπε ότι στο πρόσωπο της κ. Βασιλείου ζητήθηκε η κοινοτική αλληλεγγύη, η οποία έλειπε από τις πρόσφατες αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup.


Λέγοντας ότι η Επίτροπος έθεσε εαυτόν σε αυτό το στόχο πρώτη, πρόσθεσε ότι «θεωρούμε ότι έχουμε το δικό μας άνθρωπο στο κέντρο των αποφάσεων της ΕΕ και πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για αντλήσουμε κονδύλια που διοχετευτούν στη νεανική επιχειρηματικότητα και θα επηρεάσουν την ενεργεία που θα μεγεθυνθεί τους μήνες που έρχονται.»


Ο κ. Τορναρίτης είπε πως η Επίτροπος ανέφερε πως η Κύπρος ενώ είναι η πρώτη χώρα σε τριτοβάθμια εκπαίδευση και φοιτητές τριτοβάθμιας στην Ευρώπη, εντούτοις στις θετικές επιστήμες και τα μαθηματικά είναι η τελευταία.


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας παρατήρησε πως αυτό είναι ένα πάρα πολύ αρνητικό στοιχείο εάν ληφθεί υπόψη ότι οι θέσεις εργασίες πανευρωπαϊκά επικεντρώνονται στις θετικές επιστήμες.


Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις δομές του επαγγελματικού προσανατολισμού και να πείσουμε τους συμπολίτες μας πως όταν εντάσσονται σε τεχνική σχολή ή σε μεταλυκιακές τεχνικές σχολές δεν διεξάγουν μια υποδεέστερη εκπαίδευση.


Η διακυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε η επιχειρηματικότητα και η δημιουργικότητα να ενταχθούν στον κορμό της εκπαίδευσης, μαζί  με τις νέες τεχνολογίες και την πολυγλωσσία ώστε να αντιμετωπίσουμε με περισσότερη δύναμη τις πολλές δυσκολίες.


 Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι δεν μπορεί το σύνολο της πολιτικής και της φιλοσοφίας της ΕΕ να εντάσσεται στη λογική της μονόπλευρης λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού δημιουργώντας και προκαλώντας τεράστια κοινωνικά προβλήματα και αυξάνοντας δραματικά την ανεργία και την ίδια ώρα να αποφασίζονται προγράμματα τα οποία δεν αποτελούν παρά παρωνυχίδα στην προσπάθεια ενός προβλήματος που δημιουργούν οι ίδιες οι πολιτικές της ΕΕ.


«Δεν μπορείς να αποφασίζεις και να επιβάλλεις πολιτικές παράτασης του ορίου αφυπηρέτησης και άρα αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και την ίδια ώρα να λες ότι αποφασίζεις μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας» είπε.


Ανέφερε ακόμη ότι αυτή την ώρα που η Κύπρος βρίσκεται κάτω από τις τραγικές συνέπειες των αποφάσεων του Eurogroup, το ΔΝΤ έχει καταθέσει εισηγήσεις που αφορούν και την Παιδεία, οι οποίες θα οδηγήσουν σε διαλυτικές καταστροφικές συνέπειες αν εφαρμοστούν.


«Το ΔΝΤ προτείνει απολύσεις μέχρι και 3.800 εκπαιδευτικών από τη δημόσια εκπαίδευση και για να γίνει αυτό θα πρέπει να πληγεί ανεπανόρθωτα η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης» πρόσθεσε, αναφέροντας πως ως εκ τούτου «δεν πρέπει να αρκούμαστε σε ευχολόγια ότι η Παιδεία θα πρέπει να προστατευτεί, αλλά να αντισταθούμε σθεναρά σε τέτοιου είδους προσπάθειες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΕ θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρες θέσεις σε αυτά τα ζητήματα».


Είπε ακόμη σε σχέση με τα όσα ανέφερε ο Νίκος Τορναρίτης, πως «όπως είναι διαμορφωμένα τα πράγματα και η κατάσταση στην Κύπρο, το να προσανατολίσουμε τους νέους μας σε σπουδές που θα αφορούν τις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία κλπ, δεν σημαίνει ότι θα μπορούν να βρουν εργασία στην Κύπρο». Πρόσθεσε πως αυτό που λέχθηκε και εντός της Επιτροπής είναι ότι «κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε στο να στείλουμε τα παιδιά μας μετανάστες στην Ευρώπη ή και αλλού για να μπορέσουν να βρουν θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς γιατί υπάρχουν κενά στην αγορά εργασίας σε αυτούς τους τομείς στην ΕΕ».


04/04/2013 - 17:03
Τα σχόλια αποτελούν την προσωπική άποψη των συγγραφέων τους και δεν δεσμεύουν με κανέναν τρόπο το politis-news.

Μη κόσμιος σχολιασμός, θα διαγράφεται.


Εκτύπωση Εκτύπωση

Διαβάστε ακόμη:


Οικονομία

ΠΙΕΣΗ ΣΤΟΥΣ «ΒΙΩΣΙΜΟΥΣ» ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Τι προνοεί το επικαιροποιημένο για τα δάνεια

21/08/2014 18:19


Ελλάδα

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Ομολόγησαν οι δύο 18χρονοι

21/08/2014 20:22


Διεθνή

ΕΙΧΑΝ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ

Θεραπεύτηκαν και οι δύο Αμερικανοί

21/08/2014 20:45


Επιστήμη & Τεχνολογία

ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Έρχονται τα τηλεκατευθυνόμενα έντομα

21/08/2014 19:56

Τελευταίες Ειδήσεις: Κύπρος
»Αλληλοσεβασμό ζητά ο Έρογλου
»Δεν θα παραχωρηθεί επιπρόσθετο νερό για άρδευση
»«Ο Ακάμας έγινε χωματερή τουρκικών πλοίων»
»Υπό 7ήμερη κράτηση ο 22χρονος
»Πρώτη στις καθυστερήσεις πτήσεων η Κύπρος
»Κανονικά ταξιδεύουν απόψε για Τελ Αβίβ
»Σεπτέμβριο η εγκατάσταση νέου αξονικού
»Επαγγελλόταν το γιατρό χωρίς άδεια
»Ενώπιον Δικαστηρίου 23χρονος
»Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας
»Μεγάλη Παρασκευή για εκποιήσεις
»Μέλος σπείρας διακίνησης ναρκωτικών
»Έχουμε τα πιο ακριβά φάρμακα στον κόσμο
»Τροχοδρομήθηκε η διαδικασία για καλλιέργεια
»«Αναπόφευκτη η σύγκρουση με την Τρόικα»
»Στην Κύπρο ο CEO της Ryanair για τις ΚΑ
»Κλοπή πιστωτικών καρτών και χρημάτων
»Εντός του 2014 η λειτουργία του
»Εξαιρετικά τα επίπεδα ασφάλειας πτήσεων
»Εξαγωγές εσπεριδοειδών στα Εμιράτα
RSS RSS  | «Π» on facebook | «Π» on Twitter @politis_news Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Συνδέσεις  |  Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Αθλητισμός Παράθυρο Media & Lifestyle 107,6 Live Radio pdf edition Ενεργός Πολίτης
ΠΟΛΙΤΗΣ online ISSN 1450-3913  |  © Copyright - Εκδόσεις "ΑΡΚΤΙΝΟΣ" Λτδ  |  Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd


Ειδήσεις


Κύπρος

Ελλάδα

Ευρώπη

Διεθνή

Οικονομία

Συνεντεύξεις

Αναλύσεις

Επιστήμη & Τεχνολογία

Στήλες

Περίεργα & Ωραία

Βίντεο

Σκίτσα

ΑθλητισμόςΠαράθυρο107,6 Live Radiopdf editionΕνεργός Πολίτης

Lifestyle


Showbiz

Media

Καλή Ζωή

Κοσμικά

Αγορά

Τρέχουσες Προσφορές

Χρήσιμα


Αεροδρόμια

Φαρμακεία

Προσφορές

Ο Καιρός

Εγγραφή


Κάντε κλικ για εγγραφή στην Ηλεκτρονική Λίστα του «Πολίτη»Social


Facebook

Twitter

RSS Feeds

Apps


Android

Apple