ΠΟΛΙΤΗΣ ONLINE ΠΟΛΙΤΗΣ ONLINE
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Αθλητισμός Παράθυρο Media & Lifestyle 107,6 Live Radio pdf edition Ενεργός Πολίτης
Κύπρος  |  Ελλάδα  |  Ευρώπη  |  Διεθνή  |  Οικονομία  |  Συνεντεύξεις  |  Αναλύσεις  |  Επιστήμη & Τεχνολογία  |  Στήλες  |  Περίεργα & Ωραία  |  Βίντεο  |  Σκίτσα

Περισσότερα


ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία;Μεγάλο κίνδυνο για θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπουν οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές αν και κανείς δεν πιστεύει ότι η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η οποία επηρεάζει άμεσα και την Κύπρο, μπορεί να οδηγήσει σε μια πολεμική σύρραξη.

«Όσο πάει η κρίση χειροτερεύει, από αυτή την κατάσταση είναι αδύνατον να είμαστε αισιόδοξοι», εκτιμά ο Σαμί Κοχέν της Μιλλιέτ.

Η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι εδώ και μια βδομάδα πρώτο θέμα και στην Τουρκία. Ξεκίνησε με την ανακοίνωση των μέτρων κατά του Ισραήλ από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στα τέλη της περασμένης βδομάδας και κλιμακώθηκε με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι η Άγκυρα θα στείλει το πολεμικό ναυτικό της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε να νοηθεί ότι ο ρόλος του πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι διπλός.

Από τη μια ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι ο ρόλος του θα είναι να προστατεύσει τα τουρκικά πλοία που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από πιθανή επίθεση του Ισραήλ. Με αυτή του τη δήλωση άφησε να νοηθεί ότι στόχος θα είναι τα ισραηλινά πλοία μόνο στην περίπτωση που προκαλέσουν εκείνα επεισόδιο.

 

Προς τι οι απειλές;

 Από την άλλη όμως έθεσε καθαρά και το θέμα των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή αυτή τα οποία απορρέουν από το ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης. Αμφισβήτησε μάλιστα τα δικαιώματα του Ισραήλ στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). «Το Ισραήλ άρχισε να λέει ότι έχει δικαίωμα δραστηριότητας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη. Θα δείτε ότι δεν έχουν το δικαίωμα αυτό επειδή η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη της ΤΔΒΚ η οποία έχει δικαίωμα επιτήρησης των διεθνών υδάτων της Ανατολικής Μεσογείου κάνει βήματα στην περιοχή», είπε στο αλ Τζαζίρα ο Τούρκος πρωθυπουργός. Δεν ξεκαθάρισε όμως τι θα κάνει η Τουρκία όταν ξεκινήσουν οι εξορύξεις φυσικού αερίου της αμερικανικής και ισραηλινής εταιρείας για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ. Θα κάνει απλώς περιπολίες το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ή θα αναλάβει δράση; «Η Τουρκία δεν θα κάνει όπως έκανε το Ισραήλ στα διεθνή ύδατα επειδή ούτε η κρατική της αξιοπρέπεια αλλά ούτε και η στρατιωτική της αξιοπρέπεια το επιτρέπει», δήλωσε και πάλι στον αλ Τζαζίρα ο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού είναι αρκετά καθησυχαστική ωστόσο παραμένει το ερώτημα, προς τι οι απειλές;

 

 

Στόχος τα πετρέλαια

 Αν προσπαθήσει να ερμηνεύσει κανείς τη στάση της Τουρκίας λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία αυτή δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, θα υιοθετήσει τη θέση του κόμματος της αντιπολίτευσης ότι η Άγκυρα «κάνει το παλικάρι» για να το παίξει ο ισχυρός της περιοχής. «Αν τα πολεμικά πλοία συνοδεύσουν την ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι τη Γάζα τότε να έρθω να σου φιλήσω το μέτωπο», είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης περιπαιχτικά στον Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτή την κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ την εκμεταλλεύεται η Άγκυρα για να εμποδίσει τις εξορύξεις φυσικού αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ. Πιστεύουν ότι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος. Μάλιστα αυτό μαρτυρεί εν μέρει και η εκτίμηση του υπουργού Ενεργείας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ ότι η αμερικανική εταιρεία που ανέλαβε τις έρευνες δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει επενδύοντας και ρισκάροντας τόσο μεγάλα ποσά εν μέσω μιας τέτοιας μεγάλης κρίσης. Η άποψή του είναι πως τελικά η αμερικανική εταιρεία δεν θα ρισκάρει. Και η Άγκυρα φρόντισε τις τελευταίες μέρες να στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι δεν αστειεύεται. Γι’ αυτό και ο Τούρκος πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες κάνει δηλώσεις καθημερινώς κρατώντας ψηλά το θέμα στην επικαιρότητα. Σύμφωνα με τον Σαμί Κοχέν της Μιλλιέτ, η Άγκυρα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι «είμαστε και εμείς εδώ», ωστόσο αυτή η αποστολή είναι πολύ επικίνδυνη γιατί μπορεί να φέρει το ένα απέναντι στο άλλο το πολεμικό ναυτικό των δύο χωρών και να οδηγήσει σε διαμάχη ως αποτέλεσμα ατυχήματος. Πάντως σύμφωνα με τον Σαμί Κόχεν ο πραγματικός στόχος της παρουσίας του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να εμποδίσει τις μονομερείς έρευνες πετρελαίου. Και εδώ πραγματικός στόχος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι χώρες που συνεργάζονται μαζί της. Μία από αυτές είναι το Ισραήλ, αλλά η Κύπρος έχει κάνει συμφωνίες και με τον Λίβανο και με την Αίγυπτο.

     

 

Φοβούνται θερμό επεισόδιο

 Ασφαλώς η εκτίμηση των πολιτικών αναλυτών είναι πως η Άγκυρα δεν ετοιμάζεται για πόλεμο με το Ισραήλ ή την Κυπριακή Δημοκρατία. Άλλωστε γνωρίζει πως το Ισραήλ μπορεί να έχει αδύναμο πολεμικό ναυτικό σε σχέση με το τουρκικό ωστόσο έχει υποβρύχια τα οποία μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν πως οι ΗΠΑ δεν θα επέτρεπαν ποτέ να ξεσπάσει ένας τέτοιος πόλεμος. Εκείνο όμως που φοβούνται είναι ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο το οποίο μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό έντασης.

Πάντως εδώ και μία βδομάδα, από τότε που η Άγκυρα ανακοίνωσε τις προθέσεις της να βγάλει το πολεμικό της ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι στιγμής δεν έκανε καμιά κίνηση. Και αυτή η μη κίνηση δεν αποκλείεται να συνδέεται με την έναρξη των ερευνών για φυσικών αέριο. Δηλαδή την ημέρα που θα αρχίσουν οι έρευνες τότε να βγει για περιπολία και το πολεμικό ναυτικό, δημιουργώντας μια πραγματική κατάσταση έντασης και κινδύνου.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι γιατί ξαφνικά η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν η οποία έπαιζε το χαρτί της εξωτερικής πολιτικής με μηδέν προβλήματα με τους γείτονες άρχισε ξαφνικά να απειλεί και να δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή. Η εξήγηση που προσπαθούν να δώσουν οι πολιτικοί αναλυτές είναι ότι πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν κινείται με τον αέρα του ισχυρού ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομία στη χώρα μέσα σε κατάσταση πολιτικής σταθερότητας, κάτι που δεν το είχαν καταφέρει για πολλές δεκαετίες οι προκάτοχοί του. Τώρα έχει την ευκαιρία να δείξει ότι είναι ο κυρίαρχος στην περιοχή και η Μεσόγειος είναι στη σφαίρα επιρροής του. Ασφαλώς πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιχνίδι το οποίο αν δεν το σταματήσει ακριβώς την κατάλληλη στιγμή τότε το πιθανότερο είναι ότι θα στραφεί εναντίον του. Στο παρελθόν πάντως όσες φορές ο Τούρκος Πρωθυπουργός έπαιξε επικίνδυνο παιχνίδι – ιδιαίτερα εντός της ΕΕ – είχε δείξει ότι ήξερε να παίζει έξυπνα και κυρίως να σταματάει εκεί ακριβώς που χρειαζόταν.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

ΑΓΚΥΡΑ: ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ

11/09/2011 - 11:47
Τα σχόλια αποτελούν την προσωπική άποψη των συγγραφέων τους και δεν δεσμεύουν με κανέναν τρόπο το politis-news.

Μη κόσμιος σχολιασμός, θα διαγράφεται.


Εκτύπωση Εκτύπωση

Διαβάστε ακόμη:


Οικονομία

ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Εγκρίθηκε η μείωση της ονομ. αξίας

29/08/2014 18:35


Ελλάδα

ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

«Κόκκινη γραμμή παραμένει η πρώτη κατοικία»

29/08/2014 19:17


Διεθνή

ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΕΘΑΝΕ

Ξέχασε το παιδί στο αυτοκίνητο!

29/08/2014 20:51


Επιστήμη & Τεχνολογία

ΓΙΑ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

Η Google επιδεικνύει το δικό της drone

29/08/2014 13:49

Τελευταίες Ειδήσεις: Κύπρος
»Σε νοσοκομείο της Άγκυρας ο Έρογλου
»Συζητήθηκε η επιστολή Αναστασιάδη στην Άγκυρα
»Στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
»Φωτιά σε ημιφορτηγό στην Πάφο
»«Οι ξενοδόχοι εργοδοτούν Κυπρίους»
»Λειτουργία την Κυριακή στον Άγ. Γεώργιο Εξορινό
»Συγχαρητήρια Προέδρου στις κυπριακές ομάδες
»Στην Κύπρο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων
»«Με λιγότερα προβλήματα» η χρονιά
»Ανθρώπινη αλυσίδα ειρήνης στη Λήδρας
»Προσοχή! Ακατάλληλο νερό για πόση και μαγείρεμα
»Αναβάλλεται για την Παρασκευή η ψηφοφορία
»Επιθεώρηση στο Aero Centre στη Δρομολαξιά
»Π.Γ. του ΑΚΕΛ: Τίποτα δεν έχει αλλάξει για μας
»«Παραπλανούν οι ξενοδόχοι»
»Καθησυχάζουν για τον έμπολα
»Νέα σύλληψη για τη βία στα γήπεδα
»Επιλογή 256 ανέργων πτυχιούχων
»Εξ' αποστάσεως εκπαίδευση
»Αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια
RSS RSS  | «Π» on facebook | «Π» on Twitter @politis_news Πάνω  |  Πίσω  |  Εκτύπωση  |  Εξειδικευμένη Αναζήτηση  |  Συνδέσεις  |  Επικοινωνία
Αρχική Σελίδα Ειδήσεις Αθλητισμός Παράθυρο Media & Lifestyle 107,6 Live Radio pdf edition Ενεργός Πολίτης
ΠΟΛΙΤΗΣ online ISSN 1450-3913  |  © Copyright - Εκδόσεις "ΑΡΚΤΙΝΟΣ" Λτδ  |  Σχεδιασμός & Ανάπτυξη: Crucial Services Ltd


Ειδήσεις


Κύπρος

Ελλάδα

Ευρώπη

Διεθνή

Οικονομία

Συνεντεύξεις

Αναλύσεις

Επιστήμη & Τεχνολογία

Στήλες

Περίεργα & Ωραία

Βίντεο

Σκίτσα

ΑθλητισμόςΠαράθυρο107,6 Live Radiopdf editionΕνεργός Πολίτης

Lifestyle


Showbiz

Media

Καλή Ζωή

Κοσμικά

Αγορά

Τρέχουσες Προσφορές

Χρήσιμα


Αεροδρόμια

Φαρμακεία

Προσφορές

Ο Καιρός

Εγγραφή


Κάντε κλικ για εγγραφή στην Ηλεκτρονική Λίστα του «Πολίτη»Social


Facebook

Twitter

RSS Feeds

Apps


Android

Apple